Ana içeriğe atla

2014 Türkiye İlerleme Raporu’nda Enerji Faslı


Avrupa Birliği (AB) tarafından hazırlanan “Türkiye İlerleme Raporu 2014”, bir taraftan Türkiye’nin enerji alanındaki atılımını teyit ederken, bir taraftan da hala devam eden, nispeten küçük bazı sorunları işaret etmekte. AB her yıl, aday ülkelerin çeşitli alanlardaki AB ile uyum seviyelerini değerlendirdiği bir rapor yayınlamakta. Dış politika, ulaşım, ekonomi, adalet, eğitim ve çevre gibi birçok konunun değerlendirildiği raporların bir kısmı da enerji konusuna ayrılmakta. Bu yazıda ise, 2014 yılında Türkiye için yayınlanan ilerleme raporunun enerji konusundaki içeriği değerlendirilecek.

Türkiye için yayınlanan ilk rapor 1998 yılına ait olmakla birlikte, raporun içeriğinde, 1998 yılıyla aynı olan hemen hemen hiçbir şey yok. Bu aslında, Türkiye’nin ilerleme raporlarının enerji alanındaki tavsiye ve eleştirilerini dikkate aldığını ve enerji sektörünü AB ile uyumlu şekilde dönüştürebildiğini göstermesi bakımından sevindirici bir durum. İlk ilerleme raporlarından beri devam etmekte olan bazı eleştiriler ise, enerji verimliliği gibi, Türkiye’nin henüz AB standartlarının gerisinde olduğu alanları görülmesine yardımcı olmakta.

Raporun, Türk enerji sektörünü, enerji güvenliği, enerji piyasası, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği başlıklarında ele aldığı anlaşılmakta. Enerji güvenliği hususunda, güney gaz koridoru kapsamında değerlendirilen TANAP’taki ilerleme ve Irak’ın kuzeyinden 3.2 bcm doğalgaz ithaline yönelik gelişmeler övgüyle karşılanmakta. Benzer şekilde, Gürcistan ve Bulgaristan ile tamamlanan enterkonekte iletim hatları da, takdir edilmekte ve Avrupa çapındaki bir enterkoneksiyon planı için bu adımlar önemli görülmektedir.

Enerji piyasası açısından, yeni kanuni düzenlemeler ve yayınlanan uygulama tüzüklerinin piyasanın işleyişindeki bazı belirsizlikleri azaltmaya katkısı olduğu ifade edilmekte. Elektrikte serbest tüketici eşiğinin düşmesiyle %85 teorik market açıklığına ulaşan piyasanın, kısa vadede %100 açıklığa ulaşması beklentisi not edilmekte. Diğer taraftan, özelleştirmesi tamamlanan dağıtım şirketleriyle ilgili oluşan sıkıntıların, özellikle yüksek kayıp-kaçak oranı sıkıntısının, piyasanın düzgün işlemesinin önündeki en ciddi engel olduğu belirtilmekte.
Aslı için: Enerji Panorama

Yorumlar

Çok Okunan | Most Read

Ege’deki Enerji Tesislerimizi Kıbrıs’taki Askerimiz Koruyor

Türkiye, denize kurulacak ilk rüzgar enerjisi santralini, Ege kıyılarının kuzey kesiminde veya Trakya’nın Karadeniz kıyılarında inşa etmeyi tasarlıyor. Bu sebeple, özellikle kuzey Ege’de yoğunlaşan enerji tesislerimizin güvenliğini tekrar gözden geçirmenin tam zamanı. Bunu gerekli kılan başka ek sebepler de var. Türkiye’nin yoğun dış politika gündemini ve askeri operasyonlarını fırsat bilen Yunanistan’ın, Ege’de mütecaviz girişimlerini sıklaştırması ve ısınan doğu Akdeniz jeopolitiği, Ankara-Atina arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen unsurlar. Ankara’nın Vaşington ve Brüksel ile ilişkilerinin bozuk olması da, Atina’nın elini güçlendiriyor. Daha fazla enerji yatırımının kuzey Ege’de toplanması ise, halihazırda Yunanistan hava kuvvetlerinin tehdidine açık olan kritik enerji altyapımızın oranını artıracak. Bu durumu engellemek için Türkiye’nin elindeki en büyük imkan ise, Kıbrıs’ta konuşlu Türk askeri.

Litvanya'da Bir Türk İli: Trakay

Karayların, ya da diğer bir deyişle Karaim halkının, yaşadığı yer hem anayurttan hem de Osmanlı arazisinden çok uzaklarda bir Türk ili. Baltık ülkelerinden Litvanya'nın başkenti Vilnüs'e 35 km uzaklıkta 5.400 nüfuslu bir cennet köşesi olan bu diyar, Musevi olan Karay Türklerinin Litvanya'daki başkenti konumunda. Karay Türkleri, 1397-1398'de Litvan Dukası Vytautas tarafından Kırım'dan getirilmişler ve Vytautas'ın gayri resmi başkenti olan Trakay'a yerleştirilmişler. Kaynaklara göre Vytautas, 14. yüzyıl sonlarında gerçekleşmiş çok kanlı bir savaştan sonra Karayların savaşçılığını çok beğenmiş ve özel muhafızı olmaları için onları Trakay kalesine yerleştirmiş.Tarih boyunca Rusya, Almanya ve Lehistan (Polonya) üçgeninde birçok sıkıntılar çeken Karaylar'ın nüfusu 18. yüzyıl başlarında bir ara 3 aileye kadar düşmesine rağmen bu uzak akrabalarımız kendilerini toplamayı başarmışlar ve her türlü badireleri atlatarak şu anda sadece Trakay da bile 300 civarınd

Türkiye-ABD Gerilimi ve Türkiye’nin Enerji Güvenliği

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında, ikili ilişkiler tarihinin en büyük krizlerinden biri yaşanmakta. Yakın bir zamana kadar birçok konuda anlaşabilen ve birbirlerini “stratejik ortak”, “müttefik” gibi sıfatlarla niteleyen iki ülkenin ilişkilerinin hızla bozulmasının, hatta karşılıklı başkentlerdeki vize işlemlerini durdurma noktasına gelmelerinin altında yatan birçok sebep var. Küresel sistemin hala en güçlü aktörü olan ABD ile yaşanan gerilimin, Türkiye’nin enerji güvenliği açısından kısa ve uzun vadede ne anlam taşıdığının tetkiki ise, sıklıkla gözden kaçırılmakta.